Křížová cesta v době války na Ukrajině

03.04.2022 17:42

Kříž je znakem spásy. Kříž je naší silou a chloubou. Ke kříži se utíkáme, protože věříme, že je naším vysvobozením. Kde jsi v tom všem, Pane, ty? Kde jsi v tom, co prožíváme? Pane, ty kráčíš s námi a před námi. Dávno jsi tu cestu prošel.

 

1. Zastavení: Pán Ježíš je odsouzen k smrti

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Zdá se nám, že i my jsme odsouzeni. Odsouzeni k tornu žít ve světě, kde se válčí. Válku jsme si nevybrali, nemůžeme ji ovlivnit, nemůžeme se jí vzepřít, nemůžeme ji jen tak zastavit. Na Ukrajině se válčí a válka nás tísní, vzbuzuje obavy a nejistotu. Svět je nyní najednou jiný, než byl ještě před pár týdny. Válka dopadla na naše bratry a sestry, žijící na Ukrajině, ale válka dopadá i na nás samotné. Odsuzuje nás k nejistotě, strachu, přináší úzkost. Co bude? Co přijde? Kdy skončí boje a kdy bude možné opět žít na zemi, kde vládne mír? Je to paradoxní, ale pokud pokorně přijmeme tuto situaci, a rozhodneme se vykročit na tuto cestu, osobního obrácení, může se pro nás stát současná situace milostí.

Pane, tvoje odsouzení nám všem přineslo osvobození od hříchu a věčné smrti. Od čeho potřebuji být osvobozen já dnes? Co jsem zanedbal? Na čem jsem byl závislý? Čeho jsem si dostatečně nevážil? Před čím jsem utíkal? V čem všem potřebuji otevřít oči? V čem potřebuji dozrát? Kde jsem rozpoutával ty drobné války ve vztazích s druhými?

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

2. Zastavení: Pán Ježíš přijímá kříž

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Ježíši, učíš nás nést kříž. Vzít na sebe všechno, co život přináší. Nést znamená nést všechno. Nejen to dobré, co se nám líbí, co bychom chtěli, ale i to, co je spojeno s utrpením. Když bereš kříž na svoje ramena, ukazuješ nám, že je potřeba se smířit s tím, že tento pozemský život není procházkou růžovou zahradou. Nejsme tu proto, abychom si užívali, ani aby nám všechno vyšlo a nic nás nezasáhlo. Tento život nás vždy bude bolet. Toto není ráj protože všechno je zraněné, nemocné, všechno je napadené jedem hříchu. Na všechno padá stín hříchu, zla, nedokonalosti a bídy. Jsme vyvedeni z míry, když slyšíme o válečné vřavě. A přitom nevidíme, že mnohé malé války rozpoutáváme sami a vytváříme tak podhoubí toho, co tolik odsuzujeme.

Pane, tímto životem jenom procházíme, tak jako ty jsi prošel svojí křížovou cestou. U ničeho není možné se zastavit, nic nemůže být trvalé nepřekonatelné. Prosím, provázej nás každou chvílí, proved' nás i touto zkouškou. Nauč nás nést život se vším, co přináší, s pohledem k Tobě. A kráčet vždy ve světle tvých kroků.

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

3. zastavení: Pán Ježíš padá pod křížem poprvé

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Jsme malí a křehcí. Tak zranitelní. Poté, 'co jsme se museli vypořádat s coronavirem, který nás uvrhl do samoty a strachu o naše zdraví a život, tak nyní musíme čelit možná ještě horšímu zlu války. Horšímu proto, že je důsledkem lidské zpupnosti a hříchu. Zde končí všechny naše namyšlené hry na to, že přece žijeme ve vyspělé civilizaci, že máme vše pod kontrolou a nikdo a nic nám nemůže ublížit. Tak rádi vypínáme prsa, tak rádi ukazujeme svoji sílu a nezávislost Tak rádi přijímáme pocty a uznání. Chtěli bychom něco znamenat. Chtěli bychom umět všechno vyřešit. Chtěli bychom být vítězi a vidět ovoce svojí práce. A tak rádi schováváme naše pády, naše slabosti, naše hříchy. Každou kritiku úspěšně odrazíme silným argumentem. Jen aby nebylo vidět, že máme rezervy, že jsme ubozí, malí.

Ty jsi však, Pane, přijal naši bídu, naši lidskou slabost. Vidíme tě padat pod křížem. Vidíme, jak jsi sražený do prachu. Ó Pane, pomoz nám přijmout, že jsme i my slabí. Nauč nás žít jako děti Nebeského Otce, s důvěrou, že ve tvých rukou se nemusíme bát. Nauč nás žít ne ze svých sil, ale z tvé síly.

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

4. zastavení: Pán Ježíš potkává svou matku

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Setkání s matkou muselo být pro tebe tak vzácné. Určitě tě posilnilo na duchu, můj Pane! Její láska vlila do tvé duše záblesk světla. Neřekla nic, objala tě očima. A těma stejnýma očima s tebou sdílela tvá muka. Člověk potřebuje vztahy. Byli jsme stvořeni pro to, abychom se o sebe dělili s druhými a abychom se s nimi spojovali. Válka však, o které čteme a slyšíme, lidské vztahy trhá. Dva spolužáci, studující mezinárodní vztahy, Rus a Ukrajinec, kteří doposud studovali v jedné třídě, chodili spolu na pivo a přátelili se, dostali povolávací rozkazy a musejí odejít každý ke své armádě. Dostanou zbraně, aby se proti sobě postavili a po sobě stříleli.

Také my jsme dlouho žili tak, že jsme naše vztahy považovali za samozřejmé. Nevážili jsme si jich, nerozvíjeli jsme je, ale tak často jsme je ničili svým sobectvím. Není právě teď čas na to, abychom si uvědomili, že jsme jako lidé jedna velká rodina, že také lidé, nám jakkoliv cizí, jsou naši bratři a sestry? Pane, dej, ať nás tato válka naučí vážit si každého člověka a přijmout ho do svého života jako dar. Dar od tebe, ve kterém se nám dáváš ty sám. Dej, abychom si uvědomili, že nežijeme pro výkony, ale pro vztahy a jeden pro druhého.

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

5. zastavení: Šimon z Cyrény pomáhá Pánu Ježíši nést kříž

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Ekonomické sankce se skloňují ve všech pádech. Určitě je třeba jednat a zamezit další agresi, ale co když to omezí náš blahobyt? Co když to omezí hospodaření a mezinárodní obchod? Na Ukrajině je v regálech mnohde jen vodka a čaj, a možná ani to ne. A pokud lidé nehladoví nyní, válka s sebou hlad dříve nebo později nejspíš přinese. Ale my tak často myslíme na sebe, staráme se o to, abychom zabezpečili především sani sebe. Ale co ti druzí? Myslíme na ně? A máme odvahu od myšlenky přejít v konkrétní skutky pomoci? Nejsme jako Šimon, který pomohl jen z donucení? Tvůj úděl se ho netýkal. Šel náhodou okolo. Měl svůj příběh, svůj život a svoje starosti. Nejsme někdy takoví i my?

Pane, nauč nás vidět i ty druhé, zvláště ty, na které doléhá současná válka. Nauč nás vnímat jejich potřeby. Ať se jejich starosti stanou tak trochu i našimi. Ať jsme ochotni všimnout si jejich bolesti a nouze. Pomoci jim unést to, co je trápí. Svou modlitbou, blízkostí, nebo třeba i konkrétní pomocí.

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

6. zastavení: Veronika podává Pánu Ježíši roušku

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Veronika tě překvapila svojí čistou láskou. Viděla Tvoje umírání. A přesto, že ho nemohla odvrátit, nezůstala jen u dívání. Na jejím šátku zůstal tvůj krvavý portrét. Do jejích skutků jsi vtiskl pečeť tvojí tváře, která se jasně zrcadli i v její duši. Ano, v každé ochotné a sloužící Veronice můžeme uvidět tvůj obraz, Ježíši. Ty jsi v nich, ve všech, kteří se na svém místě a podle svých možností zasazují za ukončení války, za odvrácení její další eskalace a za trvalý a spravedlivý mír na celém světě. Ty jsi ale také ve všech, kteří mají otevřené srdce pro přijetí těch, kteří jsou v nouzi, kteří mají ochotu jim pomoci. Díváš se na nás jejich očima.

Děkujeme ti za všechny, kteří jsou připraveni sloužit, i když je to něco stojí. Děkujeme ti za obětavost a soucit, za odhodlání a nasazení mírnit zlo a šířit dobro. Ukazují nám, jak nemyslet na sebe.

Nauč i nás, Pane, umět se sklonit. Sklonit se k těm, jsou v nouzi. Sklonit se také k těm, kteří jsou v duchovní nouze, jsou spoutáni hříchem a zlem a potřebují naši modlitbu za obrácení. Jestliže nemůžeme pomoci fyzicky, pomáhejme vroucí a vytrvalou modlitbou.

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

7. zastavení: Pán Ježíš padá pod křížem podruhé

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Znovu jsi padl, abys sestoupil až na dno. Do toho prachu, v němž se válíme sami. Tam jsi nás našel. Ne, nejsme pány světa, nemáme vše ve svých rukou. Je tu moc, která nás přesahuje. Dlouho jsme si mysleli, že si vystačíme se svým rozumem a moderními, výdobytky. Máme vědu, techniku a pokrok. Žijeme ve smartovém režimu. Na vše máme dálkové ovládání, chytrá zařízení, chytré aplikace a chytrá řešení. Za pár hodin se pohodlně dopravíme na druhý konec planety. Několika tlačítky ze Země ovládáme sondy vzdálené tisíce kilometrů ve, vesmírném prostoru. Chceme se mít dobře, chceme mít hojnost a pohodlí. Žijeme konzumně a vůbec nám to nepřekáží. Zvykli jsme si na pohodlí, nedokážeme se uskromnit, jsme rozmazlení, nevystačíme si s jedním druhem salámu. Nevydržíme v pokoji, který nebyl už dva roky přestaven. Nedovedeme si představit léto bez luxusní dovolené. Chceme dosahovat cílů a vykazovat zisky. A přitom naše vztahy trpí. Naše lidství trpí a lidé kolem nás trpí.

Při tvém druhém pádu, Pane, prosíme o pokoru. O pokoru, kterou nás učí nová válka. O pokoru, která je tolik zapotřebí pro naše obrácení. O pokoru, abychom měli odvahu zříci se našich tužeb pokřivených hříchem a vidět to, co je v životě opravdu důležité. Abychom hledali tebe, Bože. Abychom se od materiálních dober obrátili k tomu, co přetrvává navěky

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

8. zastavení: Pán Ježíš napomíná plačící ženy

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

V současné době se válka vede nejen střelnými zbraněmi, bojovými letadly a raketami, ale také informačními nebo spíše dezinformačními kampaněmi. Překroucené informace a fake news mohou ovlivnit tisíce lidí a poštvat je proti jejich bližním. Ale ruku na srdce, nešíříme i my někdy polopravdy, nešíříme třeba v malé a neničíme vztahy svými slovy, komentáři nebo „posty" na sociálních sítích? Také na našem jednání závisí to, zda se bude ve světě šířit pravda, úcta a respekt, anebo polopravdy či lži, které druhé srážejí k zemi a vyvolávají další zlo.

Zodpovědnost je projevem lásky k druhým. Když ses, Pane, setkal s plačícími ženami, volal jsi je k zodpovědnosti za jejich život a život jejich dětí. A tvé volání patří i nám. Na mnohé sami nestačíme, ale mnohé máme ve svých rukou.

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

9. zastavení: Pán Ježíš padá pod křížem potřetí

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Když sledujeme zprávy ze světa, přepadají nás obavy. Zaznívají i obavy, že válka může dosáhnout světových rozměrů. Historická paměť dvou světových válek 20. století nás děsí. Pokud se včas nezastaví řinčení zbraní, nebo pokud se mocní tohoto světa neobrátí a použijí zbraně hromadného ničení, následky si ani nedovedeme představit. Tohle vše nás čeká? Možná máme obavy, jak konflikt bude pokračovat. Pokud by nás však cokoli přitlačilo k zemi, stejně jako tebe při tvém třetím pádu, Pane, víme a věříme, že kříž není to jediné, co nám zůstává. Z každého dna můžeme vstát, každého hříchu se jako lidé můžeme zříct a každé zlo můžeme odmítnout. A chceme znovu vstát, protože i ty jsi vstal. Odevzdáváme ti svůj strach, abys jej z našich srdcí rozfoukal jako mlhu, a prosíme za obrácení mocných tohoto světa, aby mohl zavládnout mír.

Prosíme, dej nám svůj pokoj a vědomí, že máš vše ve svých rukou. I dnes nám říkáš „Nebojte se, já jsem s vámi až do konce světa". Jako bys řekl „Nebojte se já jsem s vámi stále." Až do skončeni každé zkoušky, každé války. Zkouška pomine, ale vy zůstanete stát. Nic vás nezlomí, protože jste ve mne a já ve vás.

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

10. zastavení: Pán Ježíš zbaven roucha

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Berou ti roucho Jako by ti sebrali důstojnost, Ježíši. Zůstal jsi nahý, vzali ti všechno. Nechal ses obrat i o to poslední, co jsi měl. I lidem válka bere snad vše. Přicházejí o mír, o bezpečí, o jistoty, o běžný způsob života, o vše, na co byli zvyklí, o svobodu, a často dokonce i o obydlí, o zdraví nebo o životy.

Válka nám opravdu hodně bere, ale ty jsi ten, který vždy dává. Dokonce i tehdy, když tě vysvlékají ze šatů. Máš pro nás svou milost, svůj život, sám sebe. Válka nám snad otevřela oči, zatřásla s námi, vyrušila nás z povrchní spokojenosti. Ukazuje nám naše skryté rány a také to, že často stavíme svůj život na něčem tak laciném‚ povrchním a prchavém, a že i my sami potřebujeme vykročit na cestu pokání. Berou ti šaty, ale ty nám dáváš věčnost. Přijměme ji, nezůstaňme přikovaní k tomuto světu. Žijme pro nebe, žijme z otevřené Pánovy dlaně, ne ze svých zásob nebo povrchních jistot. Ani oko nevidělo, ani ucho neslyšelo, co Bůh připravil těm, kteří ho milují.

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

11. zastavení: Pán Ježíš přibit na kříž

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Nevážili jsme si života. Nevážili jsme si života nenarozených dětí, neměli jsme respekt k životu, starých, nemocných a opuštěných nebo lidí na okraji. Ale často jsme si nevážili ani vlastního života, když jsme si s ním nebo hazardovali. Anebo ho prožívali tak, jako by to byla jenom zábava. A nyní vidíme na vlastní oči, takřka v přímém přenosu, jak je život křehký a jak málo stačí, aby byl zničen. Neptali jsme se Pána, jak naložit se svým životem. Měli jsme své představy a plány. Neměli jsme čas na svoji duši, jeden na druhého. Kvůli sobě samým jsme ostatní lidi nejednou zanedbávali. Nebylo kdy se setkat se svým Pánem. Nebylo kdy ponořit se do ticha. Unikala nám hloubka a tak často nám unikal život sám. Válka, podobně jako předtím coronavirus, nás všechny nutí zastavit se, přemýšlet a přehodnocovat naše hodnoty a priority.

I tebe chtěli, Pane, zastavit, když tě přibili na kříž. Chtěli tě omezit, chtěli ti zabránit, abys nás miloval, abys nám sloužil, vedl nás, uzdravoval a proměňoval. Ale Boží lásku nic nezastaví, nic ji nepřemůže. Není žádná síla ani žádná zbraň, která by ji dokázala zničit. Ani náš hřích. Pane, dej, abychom víc žili z tvých darů, z tvých ran, z tvé nekonečné lásky.

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

12. zastavení: Pán Ježíš na kříži umírá

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Můžeme se uklidňovat, že v naší zemi je mír, že nám nic nehrozí. Avšak kdo ví, zda budou mít státníci odvahu hledat náročná řešení, která vyžadují překročit vlastní já, a zda najdou odvahu zvolit pokornou cestu smíření, pokání a odpuštění. Slyšíme o tom, jak umírají lidé, jak rodiče ztrácí své děti, a děti nemohou pomoci svým rodičům, jak roste bratrovražedný boj těch, kteří byli stvořeni k tornu, aby byli bratry a sestrami, kteří byli stvořeni k tomu, aby tě společně mohli chválit. Jako kdybychom ve všech umírajících viděli umírat tebe, přibitého na kříž.

Ježíši, ty se spojuješ s každým umírajícím člověkem. A při tomto zastavení se i nás ptáš: „Jsi připravený, jsi připravená na smrt?" Myslíme vůbec na to, že můžeme být kdykoliv povoláni a postaveni před Boží tvář? A že to vůbec nemusí být v souvislosti s hrůzou války? Nejde o to, abychom se kvůli tornu sužovali, ale aby naše lampy byly rozsvícené a abychom očekávali svého ženicha, aby naše srdce bylo čisté a spojené s ním.

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

13. zastavení: Tělo Pána Ježíše sňato z kříže

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Tvoje bezvládné, mrtvé, dobité tělo snímají z kříže. Zdá se, že jsi všechno prohrál. Ale my potřebujeme tvou prohru, abychom neprohráli my. Abychom neprohráli svůj život, ty jsi nabídl ten svůj. Je strašné, když umírají lidé. Lidé, kteří až doposud mohli žít v zemi, kde byl mír, kteří měli své rodiny, své radosti a starosti, své sny a touhy. A nyní jsou svědky toho, že se zabíjí, a vidí ty, kteří již v bojích padli a kterým nikdo život nevrátí.

I ty jsi byl, Pane Ježíši, zabit, tvá smrt byla strašným plodem lidského hříchu. Tvá matka držela v náručí Tvé mrtvé tělo. Dej, prosíme, útěchu a naději všem, kteří jsou zoufalí a nevidí ze současné situace východisko. A dej také prosíme dar věčného života těm, kteří v této nesmyslné válce padli.

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.

 

14. zastavení: Tělo Pána Ježíše uloženo do hrobu

 

K. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,

L. neboť svým křížem jsi vykoupil svět.

 

Na kříži jsi byl, Pane Ježíši, vyzdvižen, a stále tomu tak je. Jsi nad vším. Z toho, co jsi vytrpěl, můžeme čerpat i my. Tvé utrpení je pramenem milosti pro nás a také pro ty, za které se modlíme a obětujeme. Svěřujeme své bratry a sestry na Ukrajině do tvé náruče. Ale svěřujeme ti i ty, kteří působí zlo, agresi a kteří tento konflikt rozpoutali: pro tvé milosrdenství tě prosíme za jejich obrácení, za pokoru a odvahu pro každého z nich, aby uznali svůj hřích a litovali ho. Prosíme za Rusko i za ruské státníky, aby se obrátili a vykročili na cestu pokání. Prosíme tě také za všechny mocné tohoto světa, aby měli na paměti to, co vede ke skutečnému pokoji, a opravdu se zasadili za trvalý a spravedlivý mír na celém světě.

Pane, ty si cestu k našemu srdci najdeš vždycky, ať by se dělo cokoli. Stačí, aby bylo naše srdce otevřené. Chceme, abys v něm uviděl naši touhu po tobě, naši věrnost, naši lásku. Pane, prosíme tě, přijď a proměň naše srdce, ať každý z nás je tvůrcem pokoje.

 

K. Smiluj se nad námi Ježíši,

L. Smiluj se nad námi.